Karin Borgman en Jan Daalman.

 


31 pagina's | Uitgeverij De Fontein | april 2001.

Doortje besluit vandaag eens een andere weg te nemen. Zo ontmoet ze een vogel in een kooi die haar vriend wordt.


Uit Ouders on Line:

Twee jaar geleden verscheen van Karin Borgman en Jan Daalman het prentenboek 'Drie mieren'. Een boek dat door de prachtige houtsnedes direct opviel tussen alle andere boeken die op de redactie binnenkomen. Later kreeg ik spijt dat ik daar toen geen aandacht aan had besteed. Gelukkig kwamen de makers onlangs met een tweede prentenboek: Doortje en de vogel. Boeken zoals deze verdienen gewoon de aandacht.

Ook de illustraties in het nieuwe boek zijn houtsnedes, een techniek die je zelden aantreft in kinderboeken. Het is daarom even wennen; ze zijn iets 'moeilijker' dan de meeste kinderboeken-illustraties. Deels omdat de techniek minder vertrouwd is, deels omdat ze zwart-wit zijn.

doortje en de vogel 2doortje en de vogel 1

Bij een eerste aanblik zijn de illustraties zeker mooi, maar eigenlijk moet je ze iets langer bekijken om ze echt de volle lading te laten krijgen. En dan zijn ze heel intensief, heel krachtig, een tikje mysterieus en trekken ze je mee het verhaal in. Eerder een 'kunst-kijkervaring' dan vrijblijvend plaatjes kijken.

doortje en de vogel 3

 doortje en de vogel 4

drie mieren 1

Karin Borgman en Jan Daalman.

 

32 pagina's | Uitgeverij Piramide | november 1999.

 

Als de rust in het bos verstoord wordt door een woest kabaal, gaan drie mieren op onderzoek uit. Tijdens hun zoektocht naar de oorzaak vindt elke mier een antwoord op het raadsel. Dat antwoord blijkt echter te groot om door een mier begrepen te worden.

Dit tot de verbeelding sprekend sprookje gaat over verschillende werkelijkheden, over de kunst van het kijken en over wat er met een beetje fantasie te zien valt. Het biedt alle ruimte om te filosoferen over de vraag wat 'echt' is.

 

 drie mieren 2

Klantbeoordeling:

Het boek heb ik met veel plezier(2002) voorgelezen in groep 1/2.(een gemengde school in Amsterdam)
De betrokkenheid van de kleuters was intens. De spanning tijdens het lezen en de verwondering op het eind van het verhaal gaven mij een warm gevoel. Er is inderdaad alle ruimte om te filosoferen over fictie en werkelijkheid.Tevens wordt de taal/reken -denkontwikkeling gestimuleerd en in realiteit toegepast. Het boek is binnen de groep als populairste prentenboek gekozen.Een aanrader dus. Dit prentenboek past goed bij het thema van de kinderboekenweek 2003.

Det.Kleuterleidster

drie mieren 3

Arianne van den Berg, Marjon van der Harst,
illustraties Karin Borgman.

 

103 pagina's | Uitgeverij Leven | 2018.

 

‘Wauw! Ik word vrouw!’, geeft informatie en tekeningen over de ovulatie, menstruatie, vruchtbaarheid, puberteit, hormonen en de overgang. Het gehele spectrum wordt dus behandeld.

  

Het boek is vooral geschreven voor meisjes rond de 11 jaar, omdat zij vanaf die leeftijd veranderingen aan hun lichaam gaan merken. Maar ook ouders, papa’s, oudere kinderen, jongens, en jongens en meisjes die van geslacht willen veranderen, kunnen zo meer leren over hoe het vrouwenlichaam en de bijbehorende hormonen werken.

wauw ik word vrouw 2wauw ik word vrouw 4wauw ik word vrouw 3